Hoezo eigenwijs je hypotheek aflossen?

 

16327983-Eigenwijs-je-hypotheek-aflossen-Marieke-Henselmans

Heb jij de afgelopen tien jaar een nieuw huis gekocht? Dan kan jouw plaatje er heel anders uitzien, dan iemand die nu een huis gaat kopen. Na het instorten van de huizenmarkt is er veel veranderd op hypotheekgebied. En met het bijna maandelijks verlagen van de hypotheekrente is deze business op dit moment een gekkenhuis. Ik kan er over meepraten als ex-bank medewerker. Die drukte zal nog wel even blijven 🙂

Wij kochten ons huis aan het begin van de flinke rentedaling. En dachten al een gunstige rente te hebben. Gezien het maandelijkse hypotheekbedrag kozen wij voor een lineaire aflossing. Dus direct een maandelijks vaste aflossing en in het begin een hoog rentebedrag. Dit is niet de meest verkochte hypotheek en sommige aanbieders verkopen deze hypotheek ook niet meer. Dat verbaast mij, want de klant heeft op lange termijn profijt van de lineaire aflossing. Lage lasten aan het einde van de periode van de 30 jaar. Dit tegenover een annuïtaire hypotheek, waarbij de maandlasten omhoog gaan aan het einde van de rit.

Onlangs heb ik het boek van Marieke Henselmans gelezen: Eigenwijs je hypotheek aflossen . Daarin komt aan de orde dat het wel slim is om af te lossen. Dat hangt natuurlijk helemaal van de hypotheek af die je hebt. Maar als je een aflossingsvrije hypotheek hebt en hierop wordt niet afgelost, dan heb je in de toekomst een uitdaging en de bank is daar wel blij mee. Elke maand rente vangen en ook nog een onderpand hebben. Jouw lasten zijn op dit moment lekker laag en je hebt ook nog aftrek via de belastingdienst, toch?!

Nou, wat er overblijft na die renteaftrek, is na onze laatste belastingaangifte wel wat tegen gevallen. Uiteindelijk betaal je toch links- of rechtsom gewoon rente over een flinke schuld. Want een hypotheek is gewoon een schuld en woon je op kosten van de bank in een huis. De bank komt goedkoop aan geld en leent het aan jou uit.

Voor ons des te meer een reden om nog meer af te lossen en hypotheekvrij te gaan leven in de toekomst en te kunnen kiezen wat we maandelijks met het bedrag doen, wat voorheen naar de bank ging 😉

Gepubliceerd door Martijn van der Horst

mezelf, partner, vader, levensgenieter, softballer, netwerker, ondernemer, blogger

Plaats een reactie